Na co zwracać uwagę przechowując żywność?

Gdy na każdej ulicy znajduje się sklep spożywczy, nie jesteśmy już skazani na konieczność robienia dużych zakupów. Nie można jednak zapominać o tym, że nawet niewielkie nadwyżki jedzenia powinny być zapakowane w odpowiedni sposób. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nie tylko nie straci ono smaku, ale również nie zepsuje się stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia.

Naszym podstawowym problemem wydaje się być to, że bardzo często wcale nie przywiązujemy zbyt dużej wagi do daty przydatności do spożycia. Wychodzimy z założenia, że skoro przechowujemy jedzenie w lodówce, musi być w niej ono bezpieczne. W rezultacie nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, jak poważny błąd popełniamy. Innym poważnym błędem jest przechowywanie żywności w jednorazowych torebkach foliowych. Okazuje się, że nie sprzyja to jakości przechowywanych produktów, stanowi też zagrożenie dla naszego zdrowia.

Kawa bez zapachu jest pozbawiona jedynie części swoich walorów, pleśniejące twarde sery nie nadają się jednak do ich spożywania. Jeśli żywność nie jest zapakowana we właściwy sposób, musimy liczyć się z tym, że szybko będzie wysychać. Na tym jednak nie kończą się problemy z nią związane, okazuje się bowiem, że jednym z poważniejszych niebezpieczeństw jest osiadająca na niej pleśń. Często możemy usłyszeć o tym, że problem można rozwiązać pozbywając się pokrytych nią fragmentów jedzenia. W rzeczywistości jednak podejście takie zwiększa jedynie stopień zagrożenia. Nasza żywność ma przynajmniej trzech poważnych wrogów.

Na pierwszy plan wysuwa się wilgoć, zagrożeniem dla niej jest jednak również powietrze oraz wysoka temperatura. Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem wydaje się w tym kontekście pozbycie się powietrza i znajdujących się w nim bakterii. W tym celu warto zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności. Idealny pojemnik sprawia, że skraplanie wilgoci w jego środku jest ograniczone do niezbędnego minimum. Pozwala to zarówno na zatrzymanie zapachów, jak i na przedłużenie świeżości produktów.

Zobacz również