W co pakować drugie śniadanie i lunch?

Do spożywania regularnych posiłków w stałych godzinach już od bardzo dawna namawiają nas specjaliści od zdrowego żywienia. Wielu z nas zalecenia te lekceważy. Są jednak osoby, które doskonale wiedzą, że jest to niezwykle ważne dla ich zdrowia. Nie tylko więc pamiętają o tym, że przed wyjściem z domu trzeba zjeść śniadanie, ale przygotowują także drugie śniadanie oraz lunch, które zjadają w pracy. Dzięki temu po powrocie z pracy nie odczuwają wilczego głodu, a w pracy nie sięgają po drożdżówkę lub pączka.

Na pewno drugie śniadanie oraz lunch przygotowany w domu, a następnie zabrany ze sobą so pracy dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych. Osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia doskonale wiedzą, że każdy posiłek powinien dostarczyć węglowodanów, błonnika, białek, tłuszczy, witamin i składników mineralnych. Fast food, baton, czy pączek – to dania wyjątkowo ubogie w te składniki. Do tego zawierają one pewnych składników zbyt dużo.

Na pewno za dużo jest w nich cukru i tłuszczy trans. Pojawia się jednak pytanie: w co możemy zapakować swój posiłek do pracy? Zdecydowana większość z nas na drugie śniadanie najchętniej zabiera kanapki. Tak po prostu jesteśmy przyzwyczajeni jeszcze od swoich szkolnych lat. Dzisiaj nie musimy już jednak pakować kanapek w papier śniadaniowy. Na rynku już od dłuższego czasu dostępne są specjalne pudełka na kanapki. Te tak zwane śniadaniówki w zdecydowanej większości kupujemy dzieciom, aby zapakować im kanapki do szkoły. Ale my także możemy z nich skorzystać. Wybór tego typu pojemników jest bardzo duży.

To już nie tylko typowe pojemniki na kanapki, ale także pudełka, w których mieszczą się owoce, warzywa, sałatki, płatki śniadaniowe, jogurty. Zwyczaj pakowania jedzenia na wynos narodził się w XV wieku w Japonii. Z kraju kwitnącej wiśni zwyczaj ten dotarł praktycznie do wszystkich krajów położonych na różnych kontynentach. Od pewnego czasu moda na zabieranie posiłków w śniadaniówkach, czy jak chcą inni, lunchboxach, dotarłyatakże do Polski.

Zobacz również